Vancouver House: An Architectural Tour de Force

Registration Closed

Vancouver House’s form is a result of its circumstances: a trisected site, existing infrastructure, and concerns for neighbouring buildings and parks. City regulations were applied to the site and hidden opportunities uncovered through analyzing current urban conditions. The sculptural silhouette is not the result of formal excess, but rather the outcome of design and real estate optimization. The building appears different because it performs and responds differently.

The building’s shape necessitates a unique structural system. It will be the first project in Vancouver to employ vertical post-tensioning and a robust walking-column system. Stepped columns merge as they move towards the base of the building. Each offset column induces lateral thrusts into the horizontal, post-tensioned slabs at each floor, which in turn transfer this load to the core and to vertically post-tensioned shear walls.

The project targets both LEED Platinum and LEED Certification for Neighborhood Development. Each façade uses high-performance, triple-glazed insulating units and all balconies are fully insulated at the top, bottom and slab edges. The envelope is designed to provide a 60-40 glazing-to-solid ratio. Join BCCR members for a tour of the building led structural engineers with Glotman Simpson, the structural engineers on the project.

This is a unique opportunity to visit the building before it is occupied. Please note this is a BCCR Members Only event. No substitutes and you must register.

When:
Friday, February 22, 2019

Tours:
2:30 – 3:30 pm
3:30 – 4:30 pm

Meeting Place:
Howe and Pacific

This event is generously sponsored by:

Comments are closed.

admin@bccr.net